HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Basketbol potası nasıl olur?

17-04-2024 00:54
Basketbol potası nasıl olur?
Basketbol futboldan sonra dünyada en çok takipçisi ve seyircisi olan spor dalıdır. Kendine has kuralları, oyun tarzı, sahası ve atış şekli olan bu sporun amacı basketbol topunu basket potasından belli kurallar çerçevesinde geçirerek sayı elde etmektir. Basketbol 10’ar dakikalık 4 setten oluşur ve maç sonunda en çok sayıyı alan takım oyunu kazanır. Basketbol potası basketbol için en önemli saha ekipmanıdır. Çünkü potanın sağlam, dayanıklı ve kaliteli malzemeden yapılması gerekir.

Bugün sizlerle basketbol potası nasıl olur, basketbol potası  neden turuncu renk olur, NBA potaları diğer potalardan farklı mıdır, ve basketbol potası hangi malzemeden yapılır, sorularına yanıt bulacağız. Basketbol potası satın almak isterseniz tek yapmanız gereken web sayfamızı inceleyip satın almak için bizimle iletişime geçmektir.

>> Basketbol sahası yapımı ve maliyeti için tıklayın!

basketbol potası fiyatları 

Basketbol potası nasıl olur?

Basketbol potası basketbol oynarken topu içinden geçirerek sayı almayı hedeflediğimiz çembere verilen isimdir. Basketbol potası daire şeklindedir ve çapı 45cm’dir. Çemberin saha içine girintisi 1,20 metre olmakla birlikte çemberin yerden yüksekliği 3,05 metredir.

En çok sorulan sorulardan biri ise NBA’de pota yüksekliği aynı mıdır sorusudur, evet NBA’da mücadele eden sporcular için de basketbol potası yüksekliği 3.05 olarak belirlenmiştir.

Basketbol potası neden turuncu?

basketbol potası neden turuncu

Önceki yıllarda basketbol topu  sarı ya da kahverengi olarak kullanılırdır. Özellikle kahverengi başta olmak üzere basketbol topunun kötü çağrışımlara maruz kalması sebebi ile renk değişikliği yapıldı. Burada turuncu topa karar verildi. Çünkü turuncu toplar oyuncular ve hakem tarafından rahatlıkla görülür. 1958 yılından itibaren basketbol sahasında turuncu top kullanılmaya başlanmıştır. 

Basketbol potası ise şeffaf, beyaz ya da renkli çizgilere sahip olan bir basketbol saha ekipmanıdır. Turuncu topun potaya değdiği zaman daha net görülmesini ve pozisyonların daha rahat yorumlanabilmesi için bu renkler tercih edilmiştir.

NBA potaları farklı mı?

nba potaları farklı mı

NBA potası standart basketbol potaları ile aynı yüksekliğe ve ölçüye sahiptir. FIBA yani Uluslararası Basketbol Federasyonu’nun belirlediği ölçüye bağlı olarak 10 feet 3.04800 metre olarak belirlenmiştir.

Yani basketbol potası kaç metre sorusu NBA potaları için de aynı cevaba sahiptir.

Basketbol potası hangi malzemeden yapılır?

basketbol potası hangi malzemeden yapılır

Basketbol potasının üretildiği malzeme oldukça önemlidir. Çünkü maç esnasında oyuncular basket attığı esnada potaya asılabilir ya da potadan destek alabilir. Bu nedenle basketbol potasının yere çok sağlam bir şekilde sabitlenmesi gerekir.

Basketbol potası satın alırken ya da basketbol sahası yaptırırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta potanın çelik dübeller ile zemine sabitlenmesidir. Bunun yanı sıra ankaraj malzeme de potanın yere sabitlenmesi için uygundur. Ayrıca potanın panyası yani topun çarptığı dikdörtgen kısım sac ya da cam olabilir. Cam olursa darbeye dayanıklı, kırılmaz bir camdan yapılmalıdır. Basketbol potasının öne uzantısı 120cm’dir. Bu uzantıyı sağlayan ve yere kadar uzanan demir kısım ise (bom kısmı) 1220x120x3mm kutu profilden üretilmektedir.

Ekip Spor olarak üretimini yaptığımız basketbol potaları FIBA onaylı olarak satışa sunulmaktadır. Yüksek kalite, dayanıklılık ve uzun ömürlü bir pota istiyorsanız NBA tipi pota çeşitlerimizi tercih edebilirsiniz. Tüm basketbol potalarımız FIBA onaylıdır ve profesyonel kullanıma uygundur. Daha fazlası için tek yapmanız gereken web sitemizi inceleyerek basketbol potası fiyatları için bizimle iletişime geçmektir. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.